puff.svg

Αμυγδαλίτιδα / Σας προτείνουμε

Βασικό μέτρο πρόληψης της ιογενούς και στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας είναι η αποφυγή της στενής επαφής με άτομα που πάσχουν , ιδίως κατά τις περιόδους επιδημιών. Αν η επαφή με ασθενείς είναι απαραίτητη πρέπει να χρησιμοποιούνται μέτρα προφύλαξης (γάντια και μάσκες μιας χρήσης) και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή με τα ειδικά αντισηπτικά διαλύματα των χεριών.

Ειδικότερα για την πρόληψη της ιογενούς αμυγδαλίτιδας είναι απαραίτητος  ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός ειδικά για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα άνω των 50 ετών, άτομα με χρόνιες αναπνευστικές (άσθμα, ΧΑΠ) ή καρδιακές παθήσεις (στεφανιαία νόσος), άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, παχύσαρκα άτομα (bmi>30), ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα ή νεφρική ανεπάρκεια, ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες ή σπληνεκτομή, έγκυες γυναίκες καθώς και οι εργαζόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Προληπτικά αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο σε ασθενείς που έχουν νοσήσει στο παρελθόν από ρευματικό πυρετό για να προλάβουμε πιθανές υποτροπές. Δε χρειάζεται να λάβουν αντιβιοτικά ασθενείς που είναι φορείς στρεπτόκοκκου. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη  μικροβιακή αμυγδαλίτιδα.

Η αμυγδαλίτιδα που εμφανίζεται στα πλαίσια αλλεργίας, κατάποσης καυστικών ή χημικών υγρών, χρήσης καπνού τσιγάρου αμφιβόλου προέλευσης, αντιμετωπίζεται με αποφυγή του εκλυτικού παράγοντα.

Σε κάθε περίπτωση η φροντίδα της υγιεινής του στόματος γενικότερα, η αποφυγή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή και η ρύθμιση του καθημερινού στρες συμβάλουν στη θωράκιση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού.


Αγγελος Π. Καρατζαφέρης, Ειδικός Παθολόγος/ Επιστημονικός Συνεργάτης για την υπηρεσία GET WELL Natural Corner
Αριστούχος Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικότητα στην Εσωτερική Παθολογία στην Κλινική της Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών