puff.svg

Αντιοξειδωτική δράση / Χρήσιμες συμβουλές

• Καταναλώνετε καθημερινά μεγάλες ποσότητες νερού, φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον 4-5 μερίδες την ημέρα).

• Χρησιμοποιείτε τακτικά λεμόνι στο φαγητό σας.

• Ψωνίζετε λαχανικά στην εποχή τους. Έτσι εξασφαλίζετε ότι είναι φρέσκα, έχουν διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά τους και πιθανά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων στην παραγωγή τους.

• Επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης και γενικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

• Για να διατηρείτε τις θρεπτικές ουσίες των τροφών σας (και ιδίως των λαχανικών ) στο μαγείρεμα, προτιμάτε το βράσιμο και όχι το τηγάνισμα.

• Να θυμάστε ότι όσα περισσότερα χρώματα έχει μια σαλάτα λαχανικών τόσο πιο θρεπτική είναι (πολύχρωμες πιπεριές, λάχανο, καρότο, μαρούλι, κρεμμύδι).

• Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζωικών λιπαρών και βιομηχανοποιημένων τροφίμων (junk food, snacks).

• Να ξεκουράζεστε καθημερινά και να κοιμάστε επαρκώς.

• Καταπολεμήστε το καθημερινό άγχος με μια βόλτα στη φύση ή μια χαλαρωτική δραστηριότητα στο τέλος της ημέρας (άκουσμα μουσικής, διάβασμα βιβλίου).

• Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και φροντίστε να γυμνάζεστε τακτικά.

• Διακόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε ακόμα και το παθητικό κάπνισμα.


Αγγελος Π. Καρατζαφέρης, Ειδικός Παθολόγος/ Επιστημονικός Συνεργάτης για την υπηρεσία GET WELL Natural Corner
Αριστούχος Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικότητα στην Εσωτερική Παθολογία στην Κλινική της Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών