puff.svg

Βουλωμένη μύτη / Σας προτείνουμε

Κατά τις περιόδους έξαρσης των ιώσεων του αναπνευστικού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των κανόνων πρόληψης ιογενών λοιμώξεων. Πιο συγκεκριμένα, η  καλύτερη πρόληψη για το κοινό κρυολόγημα είναι το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών με απλό σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με ασθενείς ή με επιφάνειες πιθανά μολυσμένες. Αν αυτά δεν είναι διαθέσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν υγρά αντισηπτικά  χεριών ή και τα ειδικά αντισηπτικά μαντηλάκια.

Επιπλέον είναι σημαντικό οι ασθενείς να καλύπτουν  το στόμα τους με χαρτομάντιλο μιας χρήσης όταν φταρνίζονται ή βήχουν και αμέσως να το απορρίπτουν. Επίσης να αποφεύγεται η επαφή με ασθενείς όταν δεν είναι απαραίτητο, καθώς και να αερίζονται συχνά οι χώροι όπου συνυπάρχουν ασθενείς με υγιή άτομα (χώροι εργασίας, νηπιακοί σταθμοί, σχολεία).

Για την πρόληψη από το κοινό κρυολόγημα έχουν χρησιμοποιηθεί σε μελέτες η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος, η εχινάκεια και τα συστατικά του φυτού πρόπολη. Επιπλέον, όσον αφορά στην πρόληψη από την εποχική γρίπη το βασικότερο μέσο πρόληψης  σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΦ/Π.Ο.Υ. είναι  ο εμβολιασμός, ο οποίος όχι μόνο ελαττώνει τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος , αλλά επιπλέον μειώνει και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων καθώς και την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών . Ο εμβολιασμός πλέον συστήνεται για όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 6 μηνών και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, καθώς ο ιός εύκολα μεταλλάσσεται. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται τον Οκτώβριο κάθε έτους. Ειδικότερα πρέπει να εμβολιάζονται όσα άτομα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως άτομα άνω των 50 ετών, άτομα με χρόνιες αναπνευστικές (άσθμα, ΧΑΠ) ή καρδιακές παθήσεις (στεφανιαία νόσος), άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, παχύσαρκα άτομα (bmi>30), ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα ή νεφρική ανεπάρκεια, ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες ή σπληνεκτομή, έγκυες γυναίκες καθώς και όσοι εργάζονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή φροντίζουν ηλικιωμένους ή μωρά.

Για τις περιπτώσεις αλλεργικής  ρινίτιδας είναι σκόπιμη η αποφυγή έκθεσης σε πιθανά αλλεργιογόνα κατά τις περιόδους έξαρσης. Η διακοπή καπνίσματος, τόσο του ενεργητικού όσο και η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος, είναι εξίσου σημαντική.

Οι συχνές πλύσεις της μύτης με διαλύματα θαλασσινού νερού ή με απλό φυσιολογικό ορό βοηθά στην καλή λειτουργία του βλεννογόνου της μύτης. Η χρήση τοπικών σπρέι με αντιφλεγμονώδεις – αντιμικροβιακές  ιδιότητες (π.χ. πρόπολη) προλαμβάνει τα συχνά επεισόδια ρινίτιδας είτε οφείλεται σε αλλεργία είτε σε ίωση και ανακουφίζει από τα οξέα συμπτώματα. Επίσης, εκτός από τα αποσυμφορητικά σπρέι με μέγιστη διάρκεια χρήσης τρεις έως πέντε ημέρες, τοπικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν  και σπρέι κορτιζόνης.


Αγγελος Π. Καρατζαφέρης, Ειδικός Παθολόγος/ Επιστημονικός Συνεργάτης για την υπηρεσία GET WELL Natural Corner
Αριστούχος Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικότητα στην Εσωτερική Παθολογία στην Κλινική της Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών