puff.svg

Πυρετός / Σας προτείνουμε

Ο πυρετός όπως αναφέρθηκε παραπάνω αποτελεί φυσιολογική απάντηση του σώματός μας σε κάποιο βλαπτικό εξωγενή ή ενδογενή παράγοντα. Προκειμένου να προλάβουμε την εμφάνισή του θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη μετάδοση λοιμώξεων και ιδίως στις ιογενείς λοιμώξεις που χαρακτηριστικά διαθέτουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Πρέπει να ακολουθούμε τα προγράμματα εμβολιασμού για παιδιά και ενήλικες, όπως αυτά εκδίδονται από τον Π.Ο.Υ. και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την πρόληψη της μετάδοσης των ιώσεων. Αν κάποιος είναι ασθενής θα πρέπει να παραμένει σε  κατ’ οίκον  περιορισμό τουλάχιστον για επτά ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και οπωσδήποτε για 24 ώρες μετά την αποδρομή του πυρετού.

Οι ασθενείς θα πρέπει να τρέφονται σωστά, να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού και χυμών πλούσιων σε βιταμίνη C, να κοιμούνται επαρκώς και να αποφεύγουν το κάπνισμα. Θα πρέπει επιπλέον να φροντίζουν να αερίζουν συχνά το χώρο που διαμένουν, να πλένουν καλά τα χέρια τους με απλό σαπούνι και νερό πριν ακουμπήσουν οποιαδήποτε  επιφάνεια, ιδίως αν διαμένουν στον ίδιο χώρο με υγιείς. Οι ασθενείς όταν φταρνίζονται ή βήχουν θα πρέπει να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλα ή να φροντίζουν να βήχουν στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα τους. Οι υγιείς που φροντίζουν ή διαμένουν με ασθενείς στο ίδιο σπίτι, πρέπει απαραίτητα να φορούν μάσκα και γάντια όταν έρχονται σε επαφή μαζί τους και να πλένουν καλά τα χέρια τους όποτε ακουμπούν τον ασθενή ή κοινά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες. Για το λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθούν και τα ειδικά αντισηπτικά μαντηλάκια μιας χρήσης ή τα ειδικά αντισηπτικά διαλύματα των χεριών. Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής πλούσιων σε βιταμίνες, ψευδάργυρο και φυτικά συστατικά (πρόπολη, εχινάκεια) συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πρόληψη της μετάδοσης επιτυγχάνεται επιπλέον με την αποφυγή χώρων όπου συνωστίζονται άτομα το χειμώνα (π.χ. καφενεία) και με τον τακτικό αερισμό των χώρων αυτών.

Το τακτικό ετήσιο check up με κλινική εξέταση από το γιατρό και τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις προλαμβάνει σε ευρεία κλίμακα την πρόληψη για νεοπλάσματα όπως του μαστού και του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, του προστάτη στους άντρες και του παχέος εντέρου.

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού  και την αποτελεσματική θωράκισή του απέναντι σε ασθένειες. Έχει αποδειχθεί ότι η μεσογειακή διατροφή αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και κακοηθειών. Η καθημερινή δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει ελαιόλαδο ως πηγή λίπους, πολλά φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και Ω-3 λιπαρά οξέα. Σε συνδυασμό με τη διατροφή είναι απαραίτητη η καθημερινή σωματική άσκηση (περίπου 30 λεπτά αεροβικής άσκησης καθημερινά).

Ωστόσο επειδή ο πυρετός ως σύμπτωμα αντιστοιχεί σε μια πληθώρα νοσημάτων από κάθε αίτιο και κάθε σύστημα του οργανισμού, θα πρέπει κάθε φορά που επιμένει πέραν του τριήμερου ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, να μας οδηγεί στην αναζήτηση ιατρικής συμβουλής.


Αγγελος Π. Καρατζαφέρης, Ειδικός Παθολόγος/ Επιστημονικός Συνεργάτης για την υπηρεσία GET WELL Natural Corner
Αριστούχος Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικότητα στην Εσωτερική Παθολογία στην Κλινική της Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών