puff.svg

Φλεβίτιδα / Σας προτείνουμε

Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας και φλεβίτιδας στα κάτω άκρα είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, η παρατεταμένη ορθοστασία, το κάπνισμα, το ιστορικό προηγούμενης θρόμβωσης ή χειρουργικής επέμβασης στα κάτω άκρα, οι τραυματισμοί των ποδιών και η χρήση φαρμάκων όπως τα αντισυλληπτικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις η φλεβίτιδα μπορεί να αποτελεί σημάδι (παρανεοπλασματικό σύνδρομο) μιας αδιάγνωστης ακόμα κακοήθειας.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, είναι πολύ σημαντική η διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους με σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση. Η ιδανική γυμναστική είναι τα 30 λεπτά αεροβικής άσκησης (γρήγορο περπάτημα, jogging, τρέξιμο, ποδήλατο) καθημερινά. Η άσκηση, πέραν της απώλειας βάρους ενισχύει το μυϊκό σύστημα των ποδιών  και με αυτό τον τρόπο βοηθάει στην καλή λειτουργία των φλεβών. Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει επίσης άμεσα τη λειτουργία των φλεβών, τονώνοντας το τοίχωμά τους.

Ασθενείς που έχουν υποστεί στη ζωή τους ένα επεισόδιο φλεβικής θρόμβωσης πρέπει να υποβάλλονται στις κατάλληλες εξετάσεις  για να αποκλειστεί η ύπαρξη  υποκείμενης πάθησης που προδιαθέτει σε θρομβώσεις (π.χ. κακοήθεια, αυτοάνοσα νοσήματα) και να λαμβάνουν αν χρειάζεται χρονίως αντιπηκτική αγωγή. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ύπαρξη ή μη θρομβοφιλίας (γενετικές ή επίκτητες παθήσεις που προδιαθέτουν σε θρομβώσεις). Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει προληπτικά να ελέγχονται και οι συγγενείς πρώτου βαθμού αλλά και να λαμβάνουν προληπτικά αντιπηκτική αγωγή εφ’ όρου ζωής.

Στην καθημερινή δραστηριότητά μας , πρέπει να φροντίζουμε να φοράμε παπούτσια καλής ποιότητας, στο κατάλληλο μέγεθος και με ελάχιστο τακούνι. Χρήσιμο είναι να αντικαταστήσουμε τις απλές κάλτσες με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Αν εργαζόμαστε σε όρθια θέση για πολλές ώρες, βοηθά να κάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα λίγα βήματα ή και ασκήσεις κάμψης και έκτασης στο πέλμα, προκειμένου να βοηθήσουμε την καλή κυκλοφορία του αίματος.

H καθημερινή περιποίηση των ποδιών μετά από μια κουραστική μέρα είναι πολύ σημαντική για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της φλεβίτιδας. Ένα ποδόλουτρο με χλιαρό νερό και ακολούθως ένα τοπικό μασάζ και εντριβή με ενυδατικές και μαλακτικές κρέμες (όπως αυτές που περιέχουν βιταμίνη Ε και αλόη), ανακουφίζουν από την καθημερινή κούραση. Τα πόδια πρέπει κατά την ξεκούραση να τοποθετούνται λίγο υψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα (π.χ. επάνω σε μαξιλάρι).


Αγγελος Π. Καρατζαφέρης, Ειδικός Παθολόγος/ Επιστημονικός Συνεργάτης για την υπηρεσία GET WELL Natural Corner
Αριστούχος Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικότητα στην Εσωτερική Παθολογία στην Κλινική της Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών