puff.svg

Ψευδάργυρος

O Ψευδάργυρος αποτελεί μετά το σίδηρο (Fe) το πιο συχνό ιχνοστοιχείο στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο ρόλος του στη δομή των πρωτεϊνών και των κυττάρων είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή αύξηση και ανάπτυξη, καθώς διεγείρει την ανανέωση των κυττάρων και συμβάλλει στην παραγωγή τους και στην παραγωγή κολλαγόνου. Συμμετέχει σε βασικές λειτουργίες, όπως του νευρικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, εμφανίζει ανοσορρυθμιστική δράση και προστατεύει ενάντια σε μολύνσεις, κρυολογήματα, ιώσεις και ασθένειες, ενώ βοηθά στην απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από το σώμα, όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το κάδμιο. Ο Ψευδάργυρος λαμβάνεται από τη διατροφή (μύδια, στρείδια, σαρδέλες, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο, τυρί τύπου τσένταρ, αβγά, αμύγδαλα, κολοκυθόσποροι, φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής άλεσης) και βοηθά στην καλή λειτουργία όρασης, γεύσης, όσφρησης, σε διαταραχές ανάπτυξης νυχιών και μαλλιών και επούλωσης τραυμάτων, σε χρόνιες δερματολογικές παθήσεις (επιχείλιος έρπης, κνησμός), στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά και στον ύπνο.